Nepalamaa
Image default
Business / Directories

De voor- en nadelen van een warmtepomp ten opzichte van een CV ketel

De warmtepomp wordt vaak aangedragen als oplossing voor de verwarming van een huis. Zeker bij nieuwbouw zien we dit systeem steeds vaker terugkomen. Toch twijfelen mensen vaak bij het installeren van een warmtepomp ten opzichte van een CV ketel. Daar zijn een aantal redenen voor. Maar er zijn ook zat redenen om wel voor de warmtepomp te kiezen! Die worden hier onder besproken.

 

Zowel verwarmen als verkoelen

Een van de belangrijkste voordelen van de warmtepomp is dat hij zowel kan verwarmen als verkoelen. Het principe blijft namelijk precies hetzelfde; onttrek warmte uit een natuurlijke bron en pomp die warmte rond. Afhankelijk van de temperatuur van de te verwarmen ruimte is de warmtebron warmer of kouder. Daarom kan de werking van de warmtepomp dan gewoon omgedraaid worden. Er hoeft dus niet zowel een cv ketel om te verwarmen als een airconditioning systeem om te verkoelen gebruikt te worden maar een systeem kan beide voor zijn rekening nemen.

 

Installatiekosten

Een daar aan gerelateerd nadeel aan de warmtepomp zijn de installatiekosten van een warmtepomp vrij hoog zijn. Het systeem is namelijk een stuk groter en complexer dan de CV ketel. Een keerzijde van deze hoge kosten is dat de warmtepomp zichzelf ook terugverdient. De kosten van onderhoud zijn namelijk een stuk lager, en ook de gebruikskosten zijn een stuk lager dan bij de CV ketel.

 

Minder co2

De gebruikskosten zijn een stuk lager omdat er elektriciteit wordt gebruikt voor het pompen in plaats van brandstof voor het verbranden en verwarmen van water. Dit brengt met zich mee dat de CO2 uitstoot een stuk lager is, tenzij je natuurlijk kolen stookt om deze elektriciteit op te wekken.

 

Al met al is de keuze vaak niet makkelijk te maken. De installatiekosten van een warmtepomp zijn een stuk hoger maar deze worden ook altijd terugverdient. De echte vraag is dus of je je vooral richt op de korte of de lange termijn. Als je op de lange termijn goedkoop uit wil zijn is de warmtepomp duidelijk de beste keus.