Nepalamaa
Image default
Business / Directories

Wat zijn escape rooms?

Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: Escape Rooms. Het is een rage die overgekomen is uit Amerika en Nederland met storm overneemt. Nu al is het een favoriete keuze voor feestjes, uitjes en bedrijfsdagen. (Zelf heb ik laatst nog een bedrijfsdag gehad bij de escape room Xcape Logix in Nijmegen)

Het concept is eigenlijk simpel. Jij wordt samen met jouw vrienden of collega’s opgesloten in een ruimte, waar je vervolgens uit moet ontsnappen. Dit doe je niet met brute kracht, maar juist door hints te vinden en puzzels op te lossen. Dit zijn geen legpuzzels maar eerder puzzels en raadsels die door de kamer heen verspreid zijn. Het gaat hierbij erg om de interactie tussen wat er in de kamer staat, en de manier waarop dit naar een volgende hint leidt.

Nadat je opgesloten bent in een escape room krijg je een bepaalde tijd om hieruit te ontsnappen. Meestal is dit een vol uur, maar de tijden kunnen afwijken afhankelijk van de locatie.

Met hoeveel mensen speel je een Escape Room?

Er is niet een vaste hoeveelheid aan mensen die nodig zijn om een escape room te spelen. Toch is er wel een fysiek limiet aan hoeveel mensen er toe worden gelaten in één ruimte. Vaak is dit opperlimiet tussen de 6 en 8 personen. Boven dit aantal loop je elkaar in de weg en krijg je meer chaos dan hulp van elkaar. Escape Rooms worden in principe gespeeld door een groep. Je wordt dus niet ingedeeld met vreemden mocht je groep kleiner zijn dan de maximale grootte. Let wel op dat bepaalde Escape Rooms erg lastig kunnen zijn. In dit soort gevallen wordt het afgeraden om met een te kleine groep naar binnen te gaan, tenzij jullie natuurlijk ervaren zijn. Mocht je hier meer over willen weten kan je natuurlijk altijd eerst contact opnemen met de Escape Room zelf.

Thema Escape Rooms

Escape Rooms komen in heel veel verschillende vormen. Zo zie je tegenwoordig steeds vaker Escape Rooms met een thema. Dit kan bijvoorbeeld een ruimte zijn die ingericht is met een bepaald thema in gedachten, of in stijl zijn van het gehele complex. Enkele voorbeelden van dit soort Escape Rooms zijn gevangenissen en ziekenhuizen.